Kućni pisac

Vjekoslav Domini

kućni pisac i suosnivač Diletantskog kazališta Pentravci

Biografija Vjekoslava Dominija napisana na temelju njegovog iskaza danog bez ikakve prisile.

Teška srca Vjekoslav Domini priznaje da je rođen uoči Drugoga svjetskog rata davnog 29. listopada 1938. u Grabovnici pored Čazme. Majka mu je bila Čehinja, otac Talijan, a on je Hrvat, jer se čitavim svojim bićem uhvatio za hrvatsku zemlju i svega što joj pripada, a ponajviše za kulturu.

Obrazovanje? Domini, nadalje, priznaje, da nije završio komparativnu književnost, ni filozofiju, ni jezike, niti bilo što karakteristično za pisce. On je nediplomirani ekonomist koji je 40 godina radnog vijeka proveo u izdavačkim kućama, Zora, GZH-a, Cankarjeva založba i Didakta. Poveznice s kazalištem su knjige. Pored njih, za njih i od njih je živio, pa pročitavši ih poneku tonu stekao neformalni, ali najvrjedniji dio svog obrazovanja.

Naravno, samouki vuk samotnjak, sada je u mirovini, ali ne miruje. Pored svakodnevnog života usmjerenog na puko preživljavanje, ima još dva života: kazališni i planinarski. Suosnivač je i kućni pisac Diletantskog kazališta Pentravci koje kontinuirano djeluje već preko 25 godina u okrilju Planinarskog društva Grafičar i udomljeno pri Centru za kulturu Trešnjevka. Pentravci (a i neka druga amaterska kazališta u Hrvatskoj), izveli su do sada 18 njegovih komediografskih tekstova kao cjelovečernje predstave. Osim kazališnih tekstova napisao je i objavio čitav niz pripovijedaka i jedan roman, te napisao još dva romana (neobjavljena) i dva filmska scenarija (za ladicu).

Prema motivima iz Dominijevih dramskih tekstova Hrvoje Hitrec napisao je scenarij, a Neven Hitrec snimio je 2009. film Čovjek ispod stola.

Prikaze knjiga i kritike kazališnih predstava realizirane prema tekstovima Vjekoslava Dominija u više navrata objavio je novinar Večernjeg lista Željko Valentić. O Dominiju i njegovom pisanju govorili su i pisali: Zdenka Đerđ, Lada Čale Feldman, Hrvoje Hitrec, Nada Zoričić, Ranka i Jasna Mesarić, Željka Turčinović, Ivana Sajko, Lada Martinac, Sanja Ivić, Dubravka Crnojević-Carić, Hrvoje Ivanković…

I da ne bismo zaboravili, Domini povremeno nastupa u Pentravcima i kao glumac, a neprestano kao šaptač, prijevoznik i glavni skladištar.

Bibliografija

  1. V. Domini, Oprostite, malo nam je neugodno i još tri komedije, Mosta, 1994.
  2. V. Domini, Otkrivanje tople vode, Zbornik drama i predložaka za igre autorskog alternativnog kazališta, Centar za kulturu i informiranje Maksimir, 2000.
  3. V. Domini, Kuća za rušenje, Zbornik drama i predložaka za igre autorskog alternativnog kazališta, ur. Zdenka Đerđ, Centar za kulturu i informiranje Maksimir, 2003.
  4. V. Domini, Čovjek ispod stola i još šest komedija, Mosta, 2004.
  5. V. Domini, Istini za volju, Zbornik drama i predložaka za igre autorskog alternativnog kazališta, ur. Zdenka Đerđ, Centar za kulturu i informiranje Maksimir, 2004.
  6. V. Domini, Muška pašteta, roman, Nova stvarnost, 2016.